Fimar Bewindvoering

Fimar Bewindvoering

Nummer 1 bewind in Zuid-West Nederland

Schuldenbewind

Schuldenbewind

Betrouwbare experts met meer dan 15 jaar ervaring

Bewindvoering vanwege geestelijke of lichamelijke toestand

Bewindvoering vanwege geestelijke of lichamelijke toestand

Wij ontzorgen de onderbewindgestelde door alle financiën over te nemen

Aandacht voor schuldenproblematiek in de media (AD/BN de Stem)

Een herkenbaar probleem voor een jong gezin. Gelukkig hebben ze hulp gevonden en is er -ondanks alles – uiteindelijk een uitweg. Bron: AD, 30 december 2019

Jong gezin duikt diep in de schulden: 78.000 euro bij 54 schuldeisers
Lucas (30) en Eva (26) zitten tot hun nek in de schulden, dik 78.000 euro bij 54 schuldeisers. Een jong gezin, met twee kleine kinderen in een dorpje op Schouwen-Duiveland, dat door incassobureaus en deurwaarders steeds dieper in het moeras wordt gezogen. Hun situatie is uitzichtloos.

,,We kunnen eigenlijk alleen nog maar hopen dat alles wordt kwijtgescholden en we een nieuwe start kunnen maken”, zegt Lucas. Het plan van de Tweede Kamerfracties van de PvdA en ChristenUnie, om als (gemeentelijke) overheid uitzichtloze schulden over te kopen, zou al wat meer lucht geven. Lucas en Eva zouden dan nog maar met één schuldeiser te maken hebben. ,,Dat scheelt een hoop gedoe.”

De PvdA op Schouwen-Duiveland voelt tussentijds ook wel iets voor de ‘methode Arnhem’. Schulden die drie jaar of langer bij de gemeente uitstonden, in totaal 2,3 miljoen euro, zijn kwijtgescholden. Hoe hoog het gezamenlijke bedrag is waarvoor inwoners hier op de lat staan, wordt nog uitgezocht.

Naïviteit, niet goed met geld kunnen omgaan, gemakzucht, pech; redenen genoeg om te benoemen hoe Lucas en Eva financieel in de problemen zijn geraakt. De weg terug naar boven is een stuk lastiger aan te wijzen. Het kan raar lopen in krap zeven jaar tijd. Lucas had een spaarcentje toen hij Eva leerde kennen. Zij stond door problemen thuis met lege handen. Eva haalde aan de Pabo haar papieren voor onderwijsassistent. Lucas zag zijn opleiding op de scheepvaartschool stranden door rugproblemen.

Een hardnekkige hernia beperkt nog steeds zijn inzet en maakt het vinden van een vaste baan lastig, ervaart hij in de praktijk. Een operatie bracht geen uitkomst. ,,Mijn been kan spontaan uitvallen. Dan doe ik niks meer. Welke baas zit daar op te wachten?” Dus begon Lucas een eigen ict-bedrijf. ,,Op zich ideaal. Dan kan ik zelf m’n ritme bepalen, rust nemen wanneer het nodig is of juist even bewegen.” Maar daarmee begon de financiële ellende eigenlijk pas goed.

,,Ik had mezelf niet goed geïnformeerd over hoe je een bedrijf financieel het beste kan inrichten. Ik heb alles gewoon op m’n eigen naam gezet”, vertelt Lucas. Het was helaas ook net in een periode dat het wat minder ging voor de ict. ,,Dus voor ik het wist, zat ik met onbetaalde rekeningen die alsmaar opliepen. Het bedrijf is failliet verklaard, maar omdat die schulden op mijn naam stonden, liepen die wel gewoon door. Voor je het weet ben je alleen nog maar het ene gat met het andere aan het vullen. Ik ben begonnen met 55.000 euro schuld. De rest is er vooral bijgekomen door incassobureaus, deurwaarders en proceskosten.”

Lucas en Eva staan onder financieel bewind en krijgen samen met hun zoontjes van 5 en 2 jaar per week 85 euro leefgeld. Ze weten de eindjes aan elkaar te knopen met behulp van de voedselbank, kledingbank, ruilwinkel en familie en vrienden die af en toe bijspringen. Slechts een handjevol mensen weet in welke situatie ze zitten. De vaste lasten worden betaald door de bewindvoerder, om te voorkomen dat er nieuwe schuldenposten ontstaan. Eva: ,,De kindertoeslag gaat rechtstreeks naar de schuldeisers.”

Ze hebben al geruime tijd een aanvraag lopen bij de kredietbank voor schuldsanering. Dat zou wat perspectief bieden. Lucas: ,,Dan zouden we binnen drie tot vier jaar schuldenvrij kunnen zijn. Maar omdat wij zoveel schuldeisers hebben, blijven we steeds terugvallen. En een kredietbank eist enige stabiliteit. Niks werkt.” Eva hoopt binnenkort aan de slag te kunnen op een basisschool. Lucas kan wellicht voor twee dagen per week als data-analist bij de gemeente gaan werken. Geld voor kinderopvang is er niet.

Door Joost Boterman op 30 december 2019
Created by POLLEX'   |   Credits   |   Sitemap